vrijdag 2 februari 2018

Een nieuwe periode breekt aan.Voor het eerst drinken bij mama buiten de mand.

Ze kunnen je zo lief aankijken met hun nu nog prachtige blauwe kraagoogjes".


We dachten dat we hele slimme katten hadden toen we onze eerste siamees en OKH kregen. En dat was ook zo tot de somali bij ons  kwam wonen. Maar nu we voor het eerst een abessijn als moederpoes hebben denken we er toch weer net even anders over.

Een siamees heeft eens haar nestje in het bovenste holletje van de krabpaal gekregen. Niet zo veilig, want de pasgeboren kittens konden er zo uitvallen. We zijn toe dus ook maar bij haar blijven slapen zodat we de kittens weer veilig in hun warme nestje terug konden zetten. De volgens dag is de krabpaal uit elkaar gehaald zodat het holletje op de grond kon staan. Moeder tevreden en wij ook.

De somali ging haar nestje binnen twee weken verslepen, naar een plekje waar ze ook makkelijk uit konden kruipen, en dat gingen de nieuwsgierige kittens dan ook doen. Dit gaf veel onrust bij de moeder.

Maar Nieske is een "verstandige" moeder! Haar kittens blijven in het kraammandje. Door de hoge rand kunnen ze er niet uit, zodat het moederen haar nu nog niet zoveel energie kost.
De kittens zijn al ruim twee weken als ze, met veel moeite, op eigen pootjes kunnen staan. We laten ze al even los in hun kamer en daar zetten ze dapper hun eerste stapjes. Maar moeder vindt dit niet goed, ze raakt een beetje in paniek en wil ze weer terug in hun mandje.

Afgelopen maandag zijn de kittens drie weekjes geworden. Tijd voor de eerste wormenkuur. Dit is allemaal zonder moeite verlopen. Na de wormenkuur is het tijd om zelfstandig te leren eten. Het bakje pap is snel gemaakt en mama doet ze goed voor wat ze er mee moeten doen. Maar het lopen en ontdekken is voor hun nu nog belangrijker. En drinken doen we gewoon bij mama!

Ze zijn nu ondertussen al wel zo groot en sterk dat het hun lukt om zelf uit het mandje te klimmen en op ontdekkingstocht te gaan. Moeder gaat er nog achteraan om ze weer terug te halen, maar begrijpt dat dit nu onbegonnen werk is. Ze gaat dan ook naast het mandje liggen om de kittens te laten drinken. Ik denk dat we de kraammand nu wel kunnen opruimen en dat het zijn dienst gedaan heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Update Q-nestje

Quinty Het Q-nestje is nu ruim een half jaar, tijd voor een update . Qaia Qaia, h...